Реклама

Ползите от киноа

Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може да се употребява вместо всяка друга житна култура, като дори и в малко количество осигурява значително количество фитонутриенти.

Киноата съдържа голямо количество протеини – нещо, което я отличава от повечето други зърнени култури. Причина за това е недостигът в тях на адекватно количество от 2 аминокиселини – лизин и изолевцин. В киноата те са значително повече и това я прави идеална част от всяка протеинова диета. Лизинът е основен участник в развитието и възстановяването на тъканите, а изолевцинът ускорява метаболизма и редуцира натрупаните мазнини.

Що се отнася до съдържанието на мазнини, и в това киноата превъзхожда останалите зърнени култури. Те осигуряват 1 грам мазнини срещу консумацията на 350 калории, докато при киноата това количество се постига само при 63 калории. Същевременно тези мазнини са полезни – от групата на омега-3 ненаситените, най-вече алфа-линоленова киселина (ALA).

Киноата се отличава и с много по-голямо съдържание на някои витамини и минерали, калций, фолиева киселина, рибофлавин (витамин В2), фосфор, мед, манган, магнезий, както и определени токофероли (форма на витамин Е). Например калцият е 2 пъти повече отколкото в останалите зърнени култури.


Богатството от фитонутриенти в киноата осигуряват различни антиоксиданти. Особено голямо е количеството на флавоноидите кверцетин и кемпферол. Всъщност тяхното количество тук е по-голямо дори от това в популярен източник на тези вещества като например боровинките.

100 грама киноа съдържат само около 155 калории.

Противовъзпалително действие на киноата

Макар повечето изследвания в тази посока да са все още в лабораторна фаза, резултатите са обещаващи: нормалната за един ден консумация на киноа е достатъчно да намали възпаленията. Химикалите, които допринасят за този ефект са от групата на фенолните киселини (фенолни гликозиди), включително от групата на витамин Е, както и полизахариди.

Според някои данни противовъзпалително действие оказва и съдържанието на сапонини – фитонутриенти, съдържащи се най-вече в люспите на зърната киноа.

Други ползи за здравето от употребата на киноа

Много изследвания вече показват, че киноата намалява значително риска от диабет тип 2. и това е напълно логично – заради високото съдържание на фибри – един от ключовите компоненти, необходими за регулиране нивото на кръвната захар. В тази посока вероятно действат и поне част от противовъзпалителните компоненти.

Подобен механизъм вероятно може да обясни и способността на киноата да понижава нивото на лошия холестерол – факт, който закономерно намалява риска от натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза.

Някои начални данни сочат, че фитонутриентите в киноата имат канцерогенен и антиалергичен потенциал. Последното прави растението силно препоръчително при хора, които трябва да избягват употребата на на други зърнени храни заради глутена в тях.

Лесното разграждане на зърната киноа в организма я прави храна, подходяща и за малки деца и подрастващи.

На практика киноата лесно може да влезе във всяка кухня - тя е подходяща за употреба в почти всяка храна, съдържаща друга зърнена култура.

Zdrave.bg