Реклама

11вторник,

12 продукта за здраве


Дори само няколко вида хранителни продукти са достатъчни да осигурят на човешкия организъм всички необходими му вещества. Тяхната редовна употреба помага за воденето на пълноценен и продължителен живот, смятат изследователи, цитирани от списание Prevention:

1. За да се снабдим с витамин Сq не е задължително да ядем кисели лимони. При хората, които изяждат по 1 ябълка дневно, шансовете да се разболеят от болестта на Алцхаймер са по-малки. Веществата, съдържащи се в ябълките, в частност куерцетинът, според някои изследвания са способни да спират развитието на раковите клетки. Освен това куарцетинът притежава противовъзпалително действие и намалява вредата на т.нар. свободни радикали. Ябълките съдържат също витамини и микроелементи, повишаващи имунитета и подобряващи работата на сърдечно-съдовата система.

2. Който е загрижен за сърцето си, трябва да яде повече риба отколкото месо. Три рибни ястия седмично намаляват с 50% риска от инфаркт. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 ненаситени мастни киселини, които оказват благоприятно въздействие на клетъчните мембрани. Статистиката показва, че японците и ескимосите, които редовно ядат риба, много по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

3. Чесънът е незаменим при лечението на простудни заболявания. Неговата употреба намалява също риска от възникването на рак на стомаха и червата, подобрява работата на храносмилателната система. Друго важно свойство на чесъна е, че предпазва от заболявания на кръвоносните съдове, тъй като веществата в него ги "прочистват" и възпрепятстват тяхното запушване.

4. В ягодите се съдържа голямо количество витамин С. Освен това този вкусен плод съдържа желязо (което повишава имунитета), а някои от ефирните масла и оцветителните вещества на ягодите са способни да задържат образуването на особени ензими, провокиращи развитието на рак.

5. Бета-каротинът (витамин А) в морковите неутрализира свободните радикали, разрушаващи генетичната структура и провокиращи рак. Освен това той благоприятно въздейства на състоянието на кожата и очите. Не трябва да се забравя също, че бета-каротинът се разтваря най-добре в мазнини и затова салатата от моркови е добре да се подправя с растителни мазинини или сметана.

6. Лютивият пипер (чилито) подобрява обмяната на веществата и способства за отслабването. Капсаицинът, обуславящ лютивия вкус на пипера, способства за производството на стомашен сок и възпрепятства размножението на вредните бактерии в стомаха и червата.

7. Сладкият червен пипер също е полезен. Той съдържа не само витамин С, но и вещества, които дори в малки дози задържат развитието на рака и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

8. Бананите са най-засищащият и богат на въглехидрати плод. В тях се съдържат различни баластни вещества, които възпрепятстват бързото постъпване на захар в кръвта. А количеството на съдържащия се в един банан магнезий е 1/6 от денонощната потребност на организма.

9. Почти чудодейните свойства на зеления чай са обусловени от съдържанието на катехин. Това биоактивно вещество възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване - за изгарянето на мазнините е необходимо да се изпиват ежедневно 4 чаши.

10. Соята съдържа много лецитин и витамини от групата В, които засилват мозъччната дейност и укрепват нервната система. Соята е известна като незаменим източник на белтъчини, способни да заменят животинските.

11. Млякото не напразно се отнася към основните хранителни продукти. В него се съдържат ценни белтъчини, лесно усвояеми мазнини и полезната разновидност на захарта - лактоза. То е богата и на калций, който помага за възпрепятстване на остеопорозата, за правилната работа на мускулната система и за функционирането на нервните клетки.

12. Някои натурални вещества могат да влязат дори в ролята на лекарства. Например сокът от вишна помага при мускулната болка след физическо натоварване. Препоръчителната доза е чаша сок от вишни или 45 броя плодове. Специалистите смятат, че ефектът на вишневия сок се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти и вещества, притежаващи противовъзпалително действие.

Dieti.info