Реклама

Червеното вино помага срещу инфекции


Антиоксидантът ресвератрол, който се съдържа в ципата на зърната грозде и в по-големи количества в червеното вино, отколкото в бялото, позволява да се предотвратят инфекции, които могат да прераснат в сепсис.

Смята се, че ресвератролът освен това предотвратява образуването на кръвни съсиреци и помага в борбата с рака.

Като експериментирал с две групи мишки, изложени на въздействието на силен инфекционен агент, екип от изследователи от Шотландия и Сингапур забелязал, че у гризачите, които предварително не са били подложени на лечение с ресвератрол, възникнала силна реакция, сходна със сепсис при хората, която може да бъде последвана от увреждане на органите и смърт.

За сметка на това групата, приела ресвератрол, не била засегната от никакви инфекции.

"Инфекции като сепсис са трудни за лечение и много хора умират поради липса на медикаменти", заяви Алирио Мелендес от Биомедицинския изследователски център в Глазгоу.

Освен това редица хора, които са били засегнати от сепсис, водят живот с лошо качество заради уврежданията, причинени на редица вътрешни органи от инфекцията.

"Крайната цел на изследването ни бе да открием нова потенциална терапия на сериозните инфекциозни заболявания", допълни Мелендес.

БТА